Studiekreds

Studiekreds efterår 2017

Studiekreds I dette efterår skal vi i studiekredsen læse Stefan Zweigs ( 1881 – 1942) biografi om Erasmus af Rotterdam, ”Erasmus af Rotterdams triumf og tragedie.”

Erasmus af Rotterdam (1466 – 1536) var 1500-tallets mest berømte humanist og intellektuelle. Han lavede den første præcise udgivelse af Bibelen i 1516, og det var den Luther anvendte til sin oversættelse af Bibelen til tysk. Erasmus havde et omfattende kendskab til såvel samtiden som antikken. Erasmus kan siges at have formuleret en minimalteologi, som gav de enkelte mennesker store friheder. I modsætning hertil udformede Luther en omfattende maksimalteologi, som omhandlede menneskets synd, skyld og Guds nåde og tilgivelse. Erasmus og Luther var hinandens modsætninger. Erasmus har karakteriseret Luther som en grov trækhest, fremmosende og frembusende, men godt arbejdende. Medens Luther har sagt, at Erasmus var en ridehest, elegant, men ingen fuldblods, da han var søn af en katolsk præst. Deres vigtigste opgør stod om den frie vilje. Erasmus mente, at mennesket har en fri vilje, medens Luther mente, at menneskets vilje er trælbundet. Zweigs bog tegner et fascinerende billede af Europas store humanist, men også et herligt billede af Luther og reformationsårhundredet. Bogen er humanisten Stefan Zweigs svar på nazisternes magtovertagelse i Tyskland, der førte til 2.verdenskrig. Stefan Zweig fandt et forbillede i Erasmus af Rotterdam. Også på Erasmus´ tid kaldte verden på opgør, opgør som både Erasmus og Luther tog, hver på deres måde. Erasmus manede til besindighed og tolerance medens Luther var langt mere stridbar og konsekvent. Bogen er et litterært værk, som kan læses af alle med fornøjelse.

Tid:

Mandag d.11.september kl.19.30

Mandag d.23.oktober kl.19.30

Mandag d.13.november kl.19.30

Mandag d.4.december kl.19.30

Sted: Hasseris Kirke

Bogen kan købes og afhentes på kirkekontoret fra d.28.august. Bogen koster 180 kr. Til første gang beder jeg om, at man har læst til og med side 46.